Chuť budoucnosti: EUROFOODCHEM 2025 spojil vědu a inovace

Datum: 11. – 13. června 2025

Místo: Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU, Stavebná fakulta STU v Bratislavě

Projektová manažerka: Kristýna Hájková

Druhý týden v červnu hostila Bratislava klíčovou událost Evropské chemické společnosti, kongres EUROFOODCHEM XXIII. Od svého založení v roce 1981 tento bienální kongres sdružuje potravinářské chemiky z akademické sféry a průmyslu spolu s potravinářskými technologiemi a začínajícími vědci a pěstuje tradici, která nyní trvá již více než 40 let. Kongres EUROFOODCHEM XXIII se poprvé od svého založení konal na Slovensku, okouzlujícím hlavním městě ležícím na břehu Dunaje.

Odborný program

Odborný program EUROFOODCHEM XXIII v Bratislavě se nesl v duchu hesla „WINSAF – Waste-less, Innovative, Safe, Attractive and Food Production“, které symbolicky shrnovalo klíčové výzvy dnešní potravinářské technologie. Pět tematických pilířů pokrylo široké spektrum výzkumu – od chytrého využití vedlejších produktů a recyklace v potravinářství, přes vývoj nových surovin a analytických metod, až po otázky bezpečnosti, senzorické kvality a výživové hodnoty potravin. Program zároveň reflektoval aktuální tlak na udržitelnou a transparentní výrobu, věnoval se také sledování původu, detekci falšování a vývoji potravin budoucnosti. Konference tak nabídla ucelený pohled na to, jak věda formuje nejen to, co jíme, ale i jakým způsobem chceme potraviny vyrábět a zpracovávat.

Program konference byl doplněn i o tři workshopy. První se věnoval autorským právům a duševnímu vlastnictví vědců a výzkumníků. Druhý byl veden astrobioložkou Michaelou Musilovou, jež je jednou z potenciálních účastníků mise na Mars. Zaměřil se na skloubení vědy a úspěchu v businessu. Poslední workshop dal účastníkům možnost se dozvědět více o publikování odborných článků.

Společenská část

Společenský program konference EUROFOODCHEM XXIII vytvořil přirozený prostor pro networking a neformální diskuse. V úvodním večeru 11. června se konala Welcome Reception, které předcházel koncert členů Slovenského filharmonického orchestru. V průběhu konference proběhly tři posterové sekce, které podpořily přímou interakci mezi výzkumníky, a kde se podávalo i pivo z místního fakultního pivovaru. Hlavním společenským bodem byla Gala Dinner, která se konala 12. června v Bratislavské Reštaurácii, kde se účastníci setkali v příjemné atmosféře nad výběrem tradičních jídel a lokálních specialit.

Závěrečný Ceremoniál

Konference byla zakončena slavnostním předáváním ocenění nejlepším posterovým prezentacím, které vyzdvihly kvalitní vědeckou práci mladých výzkumníků. Závěr akce tak podtrhl důležitost podpory nové generace odborníků a symbolicky uzavřel tři dny plné inspirativních přednášek, odborných diskusí i mezinárodního propojení v oblasti potravinářské technologie. Závěrečnou ceremonii uzavřel pěvecký sbor Technik působící přímo na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě.

Závěr

EUROFOODCHEM XXIII v Bratislavě ukázal, že současná potravinářská věda se neomezuje pouze na vývoj nových technologií, ale aktivně reaguje na společenské, environmentální i etické výzvy. Pod heslem „WINSAF“ se odborný program věnoval udržitelnému využití zdrojů, bezpečnosti potravin i jejich kvalitě a původu – tedy tématům, která formují nejen to, co jíme, ale i jak to vyrábíme.

Workshopy doplnily konferenci o praktické dovednosti důležité pro vědeckou kariéru, zatímco společenský program vytvořil prostor pro neformální výměnu zkušeností a budování profesních vztahů. Závěrečné ocenění mladých výzkumníků a zapojení místních kulturních prvků podtrhlo jak vědeckou, tak komunitní hodnotu celé akce. Kongres tak propojil tradici s aktuálností a vědu s realitou každodenní výroby potravin.