Chuť budoucnosti: EUROFOODCHEM 2025 spojil vědu a inovace

Datum: 11. – 13. června 2025

Místo: Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU, Stavebná fakulta STU v Bratislavě

Projektová manažerka: Kristýna Hájková

Úvod:

Druhý týden v červnu hostila Bratislava klíčovou událost Evropské chemické společnosti, kongres EUROFOODCHEM XXIII. Od svého založení v roce 1981 tento bienální kongres sdružuje potravinářské chemiky z akademické sféry a průmyslu spolu s potravinářskými technologiemi a začínajícími vědci a pěstuje tradici, která nyní trvá již více než 40 let. Kongres EUROFOODCHEM XXIII se poprvé od svého založení konal na Slovensku, okouzlujícím hlavním městě ležícím na břehu Dunaje.

 

Odborný program:

Odborný program EUROFOODCHEM XXIII v Bratislavě se nesl v duchu hesla „WINSAF – Waste-less, Innovative, Safe, Attractive and Food Production“, které symbolicky shrnovalo klíčové výzvy dnešní potravinářské technologie. Pět tematických pilířů pokrylo široké spektrum výzkumu – od chytrého využití vedlejších produktů a recyklace v potravinářství, přes vývoj nových surovin a analytických metod, až po otázky bezpečnosti, senzorické kvality a výživové hodnoty potravin. Program zároveň reflektoval aktuální tlak na udržitelnou a transparentní výrobu, věnoval se také sledování původu, detekci falšování a vývoji potravin budoucnosti. Konference tak nabídla ucelený pohled na to, jak věda formuje nejen to, co jíme, ale i jakým způsobem chceme potraviny vyrábět a zpracovávat.

 

Program konference byl doplněn i o tři workshopy. První se věnoval autorským právům a duševnímu vlastnictví vědců a výzkumníků. Druhý byl veden astrobioložkou Michaelou Musilovou, jež je jednou z potenciálních účastníků mise na Mars. Zaměřil se na skloubení vědy a úspěchu v businessu. Poslední workshop dal účastníkům možnost se dozvědět více o publikování odborných článků.

 

Společenská část:

Společenský program konference EUROFOODCHEM XXIII vytvořil přirozený prostor pro networking a neformální diskuse. V úvodním večeru 11. června se konala Welcome Reception, které předcházel koncert členů Slovenského filharmonického orchestru. V průběhu konference proběhly tři posterové sekce, které podpořily přímou interakci mezi výzkumníky, a kde se podávalo i pivo z místního fakultního pivovaru. Hlavním společenským bodem byla Gala Dinner, která se konala 12. června v Bratislavské Reštaurácii, kde se účastníci setkali v příjemné atmosféře nad výběrem tradičních jídel a lokálních specialit.

 

Závěrečný Ceremoniál:

Konference byla zakončena slavnostním předáváním ocenění nejlepším posterovým prezentacím, které vyzdvihly kvalitní vědeckou práci mladých výzkumníků. Závěr akce tak podtrhl důležitost podpory nové generace odborníků a symbolicky uzavřel tři dny plné inspirativních přednášek, odborných diskusí i mezinárodního propojení v oblasti potravinářské technologie. Závěrečnou ceremonii uzavřel pěvecký sbor Technik působící přímo na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě.

 

Závěr:

EUROFOODCHEM XXIII v Bratislavě ukázal, že současná potravinářská věda se neomezuje pouze na vývoj nových technologií, ale aktivně reaguje na společenské, environmentální i etické výzvy. Pod heslem „WINSAF“ se odborný program věnoval udržitelnému využití zdrojů, bezpečnosti potravin i jejich kvalitě a původu – tedy tématům, která formují nejen to, co jíme, ale i jak to vyrábíme.

Workshopy doplnily konferenci o praktické dovednosti důležité pro vědeckou kariéru, zatímco společenský program vytvořil prostor pro neformální výměnu zkušeností a budování profesních vztahů. Závěrečné ocenění mladých výzkumníků a zapojení místních kulturních prvků podtrhlo jak vědeckou, tak komunitní hodnotu celé akce. Kongres tak propojil tradici s aktuálností a vědu s realitou každodenní výroby potravin.