Search

Tomáš Raboch díky práci v GI procestoval celý svět

Tomáš Raboch pracuje ve společnosti GUARANT International, spol. s r.o. na pozici zástupce obchodního ředitele. Do firmy nastoupil v únoru 2004 nejprve jako brigádník. Po několika měsících byl přijatý jako zaměstnanec. Tomáš reprezentuje společnost při výběrových řízeních, vypracovává nabídky a zajišťuje nové obchodní případy. V rámci obchodních cest navštívil téměř celý svět. Na obchodní schůzky létal několikrát za měsíc, to mu však počátkem minulého roku pozastavila pandemie. Ve volných chvílích se věnuje sportu a tráví čas v přírodě. 

V roce 2004 jsi nastupoval do GI, co se v tvé práci od té doby změnilo?

Celý svět se ještě více globalizoval. Existuje více asociací, které mají vlastní silný sekretariát nebo Core PCO. Také GUARANT se přizpůsobil tomuto trendu a má své dlouhodobé klienty. Také již nepracujeme pouze v České republice, ale od roku 2004 se nám podařilo expandovat do zahraničí. Měli jsme akce i v zámoří, v Mexiku, Singapuru, Turecku a jiných exotických destinacích.

Co se změnilo v oblasti poskytování služeb?

Jak jsem již zmínil, více poskytujeme služby Core PCO a asociačního managementu. V Praze vznikly nové kongresové prostory. Nejvýznamnější je O2 Universum, místo, které může do Prahy přinést více konkurenční prostředí pro KCP a více větších mezinárodních akcí.

Největší změnou od mého nástupu v roce 2004 je to, že máme vlastní Core PCO klienty. Když jsem nastoupil, měli jsme v zahraničí pouze několik akcí, zejména korporátních. První větší akcí byl Středoevropský chirurgický kongres v Katowicích. Bylo to takové partyzánské Core PCO, se kterým jsme se dostali nejprve do Katowic, a potom do Maďarska. 

Zaznamenáváš někdy nestandardní požadavky klientů?

Vzhledem k tomu, že náplní mé práce je obchodní aspekt naší činnosti, se naštěstí pro všechny příprav a realizace akcí neúčastním. Tím pádem se k žádným super nestandardním požadavkům nedostanu. Ale věřím, že si kolegové poradí téměř s čímkoli. 

Co je na organizaci akce nejtěžší?

Z mého pohledu je nejsložitější vyhrát tender. 

Jaké byly první reakce klientů na pandemii? Jak jsi s nimi komunikoval? Jaký byl vývoj?

Dříve jsme několikrát do měsíce, mnohokrát ročně na všechny schůzky létali, ráno tam a zpět večer. Létali jsme do Londýna, Bruselu, všude po Evropě i mimo ni. Teď již vše vyřizujeme on-line. Musím se hodně zamyslet, abych si vzpomněl na poslední let, uskutečnil se v březnu 2020. Dříve už mě cestování moc nebavilo, teď bych však zase rád někam letěl, líbila by se mi změna. Obchod se řeší pořád, jen se nepotkáváme osobně.

Rušily se kongresy, nebo se posouvaly na pozdější datum?

Hodně se jich posunulo na pozdější datum. 

Myslíš si, že se po pandemii vše vrátí do starých kolejí, nebo bude virtualizace dále ovlivňovat kongresový průmysl? 

Na počátku to vypadalo, že se bude ve virtuálním setkávání pokračovat, ale teď už se všichni těší na živé kongresy, protože ty pořádané on-line jsou trochu nudné. Živý kongres je jiný, je to změna, můžete s lidmi, kteří tam mají své příspěvky, přímo mluvit, navíc v prostředí, ve kterém se soustředíte na akci a její obsah. Živé konference se určitě vrátí, lidé se budou chtít potkávat. Míra vlivu virtualizace záleží také na tom, jak budou drahé letenky a kolik lidí bude moci přijet. Bude záležet také na tom, jak organizátoři přistoupí k online streamům a knihovnám. Myslím si, že ceny letenek a služeb budou vyšší. Uvidíme, jestli se postupem času vrátí ceny na původní úroveň. Bude to však nějaký čas trvat. 

Jak přistupuješ k home office? 

Já jsem byl na home office zvyklý už před pandemií. Nevyužíval jsem ho tak často, pracoval jsem z domova, když jsem se na problém potřeboval soustředit, což bylo asi jednou nebo dvakrát za měsíc. Když jsem však využívat home office musel 100%, ještě navíc s malými dětmi, bylo to už příliš, hotové peklo. Nucený home office s celou rodinou, s dětmi, které mají distanční výuku, to je nesmírně náročné. Teď to rád střídám, některou práci si dělám raději doma. Také mi vyhovuje, že ušetřím čas potřebný na cestování do práce a zpátky. Hned po práci mohu navíc hned vyrazit na kolo nebo s dětmi ven. 

V čem je GI unikátní?

GI je stále jednou z největších českých firem, v rámci celosvětové konkurence jsme relativně významným hráčem. GI vnímám podobně jako mluvil Petr Kellner o PPF. Ten ve zveřejněných rozhovorech říká, že výhodou jeho firmy je to, že jsou mezi zaměstnanci Češi, a také že i česká firma uspěla v globálním měřítku. Rovněž GI dosáhla v našem oboru zajímavých výsledků: byli jsme například vybráni profesní organizací Royal College of General Practitioners, abychom jim pomohli s bidem na světovou konferenci. Spolupráce s touto britskou organizací byla úžasná. Bohužel se pro konání kongresu vybralo z politických důvodů Melbourne v Austrálii. Royal College s námi však byla tak spokojená, že nás vyzvala, abychom se přihlásili do výběrového řízení na Core PCO na jejich kongres. Dostali jsme se až do finále mezi poslední dva favority, ale nakonec si vybrali společnost, se kterou v té době spolupracovali. Samotná účast v tomto tendru byla fantastická. Nesmíme však usnout na vavřínech.

Jak se ti líbí v GI?

Jsou tu zajímaví lidé, máme zajímavé klienty, firemní kultura je také fajn. 

Jak odbouráváš stres?

Jezdím na kole, rád sportuji. K tomu se snažím vést i své syny.

Jaké je tvoje životní krédo?

Vše se musí odpracovat, člověk musí být trpělivý a vydržet. Snažit se pracovat. Baví mě měnit věci, zkoušet nové způsoby. 

Co ti pandemická doba vzala, a co ti dala? 

Dala nám více home office. Člověk si nyní více váží svého zdraví. Také nám dala více strachu. Bál jsem se o rodiče, o své okolí. Bylo mi líto dětí, které přicházely o své kroužky, bližší kontakt s kamarády a spolužáky. Byla to svým způsobem taková velmi lehká forma války: přinesla omezení svobody, nouzový stav, uzavření obchodů. Zemřela spousta lidí, někteří z důvodu vlastní hlouposti, jiní, bohužel, z důvodu hlouposti druhých. Na druhou stranu jsme s dětmi chodili více ven. 

Co ti dělá radost, co je tvým hnacím motorem?

Baví mně získávat klienty se složitějším zadáním, kde je pak vidět výsledek. Když jsem nastupoval, neexistovalo žádné Core PCO. Dostal jsem tuto oblast na starosti, a teď již několik Core PCO máme. Chtěl bych samozřejmě získat další. Přál bych si dospět k tomu, že jsme nejen česká firma v Praze, ale také česká firma ve světě, posunout nás globální úroveň.

Jaká akce se ti za ty roky nejvíce líbila?

Líbí se mi kongresy asociace WONCA. 

Také rád poznávám vzdálené země. Kdysi jsme například diskutovali s klientem akci, o které se mělo rozhodovat v Honolulu. Moc jsem si přál se tam podívat. Prosadil jsem si to u klienta a přesvědčil ho, že do toho půjdeme. Akci jsme vyhráli a já se dostal na Havaj, kde se mi moc líbilo. Líbilo se mi také v Rio de Janeiro. 

Jak se GI poprala s pandemií? 

Nevíme, zda je tato doba již za námi. Pandemie ještě neskončila. A stále nemáme vyhráno. V tom jsme všichni na jedné lodi. Myslím, že to nebude horší, ale může to trvat déle. Věřím, že na jaře 2022 bychom mohli mít vše za sebou.