Search

UEGW 2004, JEDNA Z NEJVĚTŠÍCH AKCÍ GUARANTU

Evropský gastroenterologický kongres (UEGW), který se konal v roce 2004 v Praze, byl jednou z největších akcí, kterou jsme měli možnost během 30 let pořádat. Hlavním tématem kongresu byla nádorová onemocnění. Na akci se dostavilo téměř 10 000 účastníků. Byl to největší kongres své doby, který se v Praze konal. Společenský večer se odehrál ve Strahovském a Břevnovském klášteře a vše vyvrcholilo recepcí na Pražském hradě, kde v rámci programu zahráli Revival E. Presleyho a Beatles.

Kongresové centrum se vyznačuje několika mimořádně cennými vlastnostmi. Díky své poloze u stanice metra je pohodlně dostupné z většiny hotelů. Bylo tedy možné zcela vypustit kyvadlovou dopravu. Výhled prosklenými stěnami ze všech podlaží bere dech. To, co se zpočátku považovalo za největší nedostatek, se ukázalo být pravým trumfem. Kongresové centrum postrádá halu vhodnou pro výstavu firem, přičemž hlavní vystavovatelé považují mamutí několikapatrové expozice za samozřejmost. Zde se museli spokojit s menšími celky, které bylo nutno umístit po chodbách a ve všech volných prostorách. To se nakonec setkalo s velmi pozitivním ohlasem, protože kontakt mezi sály a vystavovateli byl bezprostřední. Stánky byly trvale obležené a jejich příjemné prostředí působilo ve dnech nabitých odborným programem relaxačně. Velký podíl na tom opět měla jedinečná scenérie.

Hlavní akce společenského programu se podařilo umístit do skutečně spektakulárních kulis Strahovského a Břevnovského kláštera a do Španělského sálu Pražského hradu. Uvítací recepce na výstavišti byla v historii evropských kongresů první, kde byla kvalita i kvantita pokrmů a nápojů dostatečná. Také v programu se organizátoři nepokusili vnucovat žádná osobní či lokální poselství. Pragmaticky vsadili na to, co pobaví nejširší množinu velmi heterogenní společnosti. Skupiny Revival E. Presleyho a Beatles byly přijaté s nadšením. Vždyť kultura šedesátých let má pro většinu z nás mimořádnou přitažlivost.

MUDr. doc. MUDr. Julius Špičák, CSc.