Chemická ekologie zpět v Praze: Úspěšný 39. ročník ISCE 2024

39th Annual Meeting of the International Society of Chemical Ecology (ISCE) se konal od 14. do 18. července 2024 na České zemědělské univerzitě v Praze. Setkání se konalo v Praze již podruhé, a proto neslo slogan: „Chemická ekologie se vrací do Prahy“.

Setkání přilákalo přední vědce z oblasti chemické ekologie a zahrnovalo široké spektrum témat od interakcí mezi hmyzem a rostlinami až po biochemii a ekologické aplikace. Vědecký program nabídl přes 50 hodin přednášek a posterových prezentací. Program se skládal z 21 sympozií probíhajících ve třech paralelních sekcích, plenárních přednášek a posterů.

Účastníci si vedle vědeckého programu mohli užít i bohatou společenskou část. Ve středu byla pro zájemce připravena organizovaná prohlídka historického centra Prahy, během které mohli obdivovat ikonické památky města, jako jsou Pražský hrad, Karlův most nebo Staroměstské náměstí. Na závěr události se uskutečnila exkurze do českých lesů zasažených kůrovcem, což účastníkům umožnilo vidět praktické dopady ekologických problémů, o kterých diskutovali během přednášek.

Zvláštní poděkování patří projektové manažerce Kristýně Bernerové a jejímu organizačnímu týmu za jejich profesionální přístup a bezchybnou přípravu tohoto prestižního setkání. Jejich úsilí zajistilo, že vědecká i společenská část kongresu proběhla na nejvyšší úrovni, a umožnilo účastníkům z celého světa navázat nové kontakty a obohatit své znalosti.