Search

Konference EFI do Nantes přilákala 882 účastníků

36th European Immunogenetics and Histocompatibility Conference (EFI 2023) se po patnácti letech vrátila do Francie. Krásné bretaňské a páté největší město Francie, Nantes, ve dnech 26.-29. dubna 2023 přivítalo 882 lékařů, vědců, studentů a dalších odborníků z oboru imunogenetiky a transplantace z celého světa. Místem konání bylo moderní kongresové centrum La Cité des Congrès de Nantes, které svou polohou i vnitřním uspořádáním poskytlo konferenci EFI ideální podmínky.

První den konferenci v odpoledních hodinách zahájil profesor Pierre-Antoine Gourrard, předseda organizačního výboru EFI 2023. Součástí zahajovacího ceremoniálu bylo hudební vystoupení studentů univerzity Nantes. Po oficiálním zahájení následoval koktejl v prostorách kongresového centra, kde se účastníci mohli poprvé věnovat networkingu a ochutnat místní speciality jako ústřice, francouzské makronky a samozřejmě vyhlášená francouzská vína.

Hlavním tématem konference bylo „Velká data v imunogenetice na křižovatce péče, nástrojů a výzkumu“, které zdůrazňovalo důležitost nástrojů a nových výzev v oblasti imunogenetiky. Čtyřdenní vědecký program byl složen z 5 plenárních lekcí, 4 výukových lekcí, 4 speciálních lekcí, 8 lekcí z vybraných abstraktů, speciální posterové lekce a z lekce nejlepších abstraktů. Nechybělo ani 5 firemních sympozií, která probíhala v rámci obědových přestávek a těšila se velkému zájmu účastníků.

Konference měla bohatý společenský program. Kromě zmíněného uvítacího koktejlu byla pro účastníky připravena Konferenční večeře a after party. Konferenční večeře se konala na jedinečném místě „Les Machines de l’île“ na ostrově Île de Nantes. Toto fantastické místo, inspirované významným místním rodákem Julem Vernem a mechanickým světem Leonarda da Vinciho, se nachází v prostorách bývalých loděnic. Účastníci si před samotnou večeří mohli prohlédnout galerii mechanických zvířat, což jsou pohyblivé sochy. Některé z nich si mohli i vyzkoušet. Překvapením pro všechny účastníky byl příchod obrovského slona, na kterém se vezl vědecký i organizační výbor. K večeři hrála místní jazzová kapela a podávalo se typicky francouzské menu s variantou i pro vegetariány. V pozdních večerních hodinách se účastníci přesunuli do blízkého klubu Stereolux na taneční after party.

Je tradicí, že součástí všech konferencí EFI 2023 je i charitativní běh. Letošní Tulipánový běh dlouhý 5 km, který organizovala a sponzorsky podpořila společnost GenDx, proběhl v nedalekém parku a zúčastnilo se ho 56 běžců. Peníze vybrané z Tulipánového běhu půjdou francouzskému sdružení Francie ADOT – Fédération des Associations pour le Don d’Organes et de Tissus humans.

Konference se těšila velkému pozornosti i ze strany partnerů a vystavovatelů. Akci finančně podpořilo 11 firem a výstavy se zúčastnilo celkem 25 vystavovatelů. Také samotné město Nantes se zapojilo. Všichni účastníci obdrželi jízdenku na veřejnou dopravu zdarma a měli možnost využít slev na nákup upomínkových předmětů.

Trendem posledních let je udržitelná akce. Konference EFI 2023 nebyla výjimkou. Každý účastník dostal tašku, která byla vyrobena z recyklovatelného materiálu. Tiskl se pouze malý ´kapesní´ program, kompletní program byl k dispozici v mobilní aplikaci a na webových stránkách akce. Účastníci u registrace obdrželi láhev na vodu, voda byla k dispozici v pítkách rozmístěných po celém kongresovém centru. Veškeré vstupenky na večerní akce byly součástí jmenovky účastníka, díky jedinečnému QR kódu se na místě mohly kontrolovat vstupy a účastníci tak nepotřebovali žádné papírové vstupenky. V rámci občerstvení a obědů v kongresovém centru se nevyužívalo žádné plastové nádobí.

Závěrem bychom rádi poděkovali Evropské federaci imunogenetiků (EFI), místnímu organizačnímu výboru, partnerům i vystavovatelům, řečníkům i všem účastníkům a v neposlední řadě také projektovému týmu GUARANT International, který vedla senior projektová manažerka Marcela Rajtorová.