Search

Více než 1 600 evolučních biologů se v Praze zúčastnilo kongresu ESEB

Pod naší taktovkou se 14. – 19. srpna uskutečnil kongres Evropské společnosti pro evoluční biologii – ESEB 2022. Kongres ESEB, který pravidelně probíhá každé dva roky, do Konferenčního centra Praha (KCP) přilákal více než 1 600 evolučních biologů z celého světa. Mezi účastníky byli vědci, studenti a dalších zájemci o tento obor.

Pro účastníky byl připraven odborný program, který probíhal v 8 paralelních sekcích a 4 plenárních zasedáních. Součástí byla i rozsáhlá posterová sekce s více než 700 postery a odborná symposia. Hlavními tématy byly evoluce stárnutí, chování, zdomácnění divokých zvířat či vznik nových druhů.

Významnými osobnostmi letošního kongresu byli Prof. Hanna Kokko, která se proslavila výzkumem evoluce pohlavního rozmnožování, evoluční ekologie rakoviny a vztahu mezi ekologií a evolucí a Prof. Roger Butlin, jež významně přispěl k pochopení formování nových druhů. V Praze bude slavnostně jmenován významným členem společnosti.

Kongres nabídl velmi bohatý společenský program. První večer si účastníci užili uvítací koktejl v prostorách kongresového centra. V úterý je čekal networkingový večer, který se konal na Přírodovědecké fakultě UK, během kterého se mohli více seznámit s dalšími účastníky kongresu a sdělit si své dojmy a zážitky z předešlých dnů. Během dvou večerů probíhala diskuze u posterů, při které mohli účastníci ochutnat české pivo a tradiční české občerstvení k pivu. Společenskou část programu i celý kongres v pátek zakončila večeře v Občanské plovárnějejíž součástí bylo vystoupení kapely Lovesong Orchestra a krátké projížďky lodí po Vltavě. Přestože tento večer silně pršelo, nikomu to nevadilo a celým večerem se nesla skvělá atmosféra.

Kongres ESEB si i přes svou velikost vždy s sebou nese rodinnou atmosféru. Účastníci kongresu jsou proto zvyklí s sebou přivézt doprovod v podobě partnerů i dětí. Pro děti bylo po celou dobu zajištěno profesionální hlídání s animačním programem ve 4 jazycích.

Pro doprovodné osoby byla připravena prohlídka Prahy s průvodcem.

Součástí kongresu byla i malá výstava celkem se sedmi vystavovateli. Mezi partnery patřilo i Czech Convention Bureau.

Chtěli bychom poděkovat Evropské společnosti pro evoluční biologii, všem účastníkům, řečníkům, partnerům i vystavovatelům za další skvělý ročník kongresu ESEB. Naše poděkování patří také profesorovi Lukáši Kratochvílovi za více jak 3 letou spolupráci při přípravě celého kongresu. V neposlední řadě patří velké díky našemu realizačnímu týmu včele s projektovými manažerkami Marcelou Rajtorovou a Annou Pražákovou. Děkujeme!